Kartanokierros

 Rautalampi on vanha emäpitäjä ja kuuluisa lukuisista kartanoistaan. Kartanoiden historiaan kannattaa tutustua Rautalammin museossa, jonka Korholan kartanon emäntä ja kauppaneuvoksetar Aina Peura perusti vuonna 1938. Vastapäätä museota, kylänraitin toisella puolella komeilee vuonna 1844 rakennettu Rautalammin kirkko, joka on yksi Suomen suurimmista puukirkoista. Kirkkopuistoon ja kylänraitille voi tilata opastuksia museosta. 

Melontareitti alkaa Rautalammin kuntakeskuksesta Vihta- Paavontien päässä olevan laivalaiturin luota, jossa on myös parkkipaikat. Paras lähtöpaikka melojalle on luonnonranta, koska venelaituri on melko korkealla vedenpinnasta. Miltei tämän vieressä sijaitseva viralliseksi melontasatamaksi monissa kartoissa merkityn Äijäveden melontasataman ranta on kasvanut umpeen ja jäänyt pois käytöstä. 

Parhaiten itse kartanoita pääsee ihailemaan meloen. Matkailukäytössä niistä ovat Sahalan ja Korholan kartanot. Karjalan kartano näkyy hyvin Äijävedelle, mutta se on yksityiskäytössä eikä sen rantaan ole luvallista jalkautua. Korholan kartanon virallinen melontasatama on reitin varrella suositeltava rantautumis- ja taukopaikka. Etukäteen tulostaan ilmoittaneille tarjoillaan majoitus- ja ruokapalveluita sekä mahdollisuus tutustua Oili Marskin taiteeseen. Korholan kartanosta hieman eteenpäin melottaessa voi käydä tutustumassa paikkakunnan nimen alkulähteeseen, rautapitoisesta ruosteenvärisestä vedestään tunnettuun Rautalampiin. 

Myös Sahalan kartanon pihapiiriin on luvallista mennä, mutta kunnollista rantautumispaikkaa siinä ei ole. Sahalan kartanon pihapiirissä sijaitsee Salli Satulatuolien tehdas ja Elämysten ja ystävyyden kartano tarjoilee kesäisin aittamajoitusta puuroaamiaisella.